Oser – un alfel de mall

25 Jun

Haine, electrocasnice, vesela, animale, detergenti si produse de ingrijire corporala, bijuterii, biciclete si multe lucruri, pe toate le gasesti in Oser, piata de vechituri a Clujului. Mall-ul parintilor nostri, in vremea cand Iulius, Polus si alte asemenea centre cu denumiri “glamour” nu existau nici in visele cele mai indepartate. Sunt in Cluj din 2008 si nu am fost niciodata acolo, pana in acest week-end cand am mers impreuna cu niste prieteni.

Oser-ul este de fapt baza mall-urilor moderne. Exista multe similitudini intre aceste locuri aparent diferite. Diferenta consta doar in urmatoarea fraza auzita de la prietenii cu care am fost in piata: “in Oser nu te duci sa vinzi scump, te duci sa cumperi ieftin!” Si chiar asa este.
Gasesti acolo oameni de toate felurile, tineri, batrani, unii care isi intind umil pe o patura veche obiecte personale pentru a face rost de bani pentru urmatoarea masa, sau fete care-si vand hainele din sezonul trecut tocmai pentru a face loc in dulap celor din sezonul viitor, care la un moment dat vor lua si ele, drumul Oserului.

Si cumparatorii sunt de toate felurile. De la oameni bine imbracati, care-si permit sa cutreiere mall-urile de cateva ori pe saptamana, dar care frecventeaza astfel de piete de vechituri pentru a-si completa anumite colectii, la oameni sarmani care de aici se aprovizioneaza foarte des aici si care merg in mall doar cand aud cuvantul “gratuit” intr-un anume context.

Comerciantii fac tot posibilul pentru a vinde cat mai mult, concurenta este atat de acerba incat trece peste orice granita. Dinspre o taraba, un domn tuciuriu de la soarele arzator, cu o burta foarte proeminenta facea reclama produselor sale si anunta o oferta imbatabila : “Reduceri mari! Haideti si cumparati ca a murit mama!” Nu mai conteaza mama, catel, purcel, atat timp cat la final te poti mandri, in primul rand in fata vecinului, cu un teanc cat mai gros de leuti.
Acest lucru nu este foarte deplasat deoarece stim prea bine ca si cei din mall-uri incearca sa te seduca folosind toate armele din dotare.

Spre deosebire de centrele comerciale moderne, (pacat ca acest lucru nu a fost preluat si aici 🙂 ) in Oser arta negocierii este foarte des utilizata. Cu cat esti mai determinat in achizitionarea unui produs, cu atat mai mult te vei “lupta” pentru a pune mana pe el, la cel mai bun pret posibil.

In ceea ce priveste urmatorul aspect despre care vreau sa vorbesc, trebuie de la bun inceput sa mentionez ca am o mare dilema. E ca in faza cu oul si gaina. Nu stiu cine pe cine a copiat, dar oricum sesizez ca zona cu mancare este prezenta in ambele situatii. Daca in mall avem McD, KFC etc, in Oser avem eternii mici. Impreuna cu ceafa de porc, acestia sfaraie pe gratar ademenindu-i pe cumparatorii osteniti pregatindu-i pentru o noua runda de shopping. Bineinteles ca mancarea alunca mai bine pe acordurile “suave” ale lui Salam, Guta si ale altor asemenea “rapsozi” de seama ai poporului.

Una peste alta experienta Oser a fost interesanta si cu siguranta voi mai merge, fie pentru a “savura” un tablou plin de culoare, fie pentru a-mi oferi mici bucurii cu miros de trecut!

Noapte bună!

FE SAFRANKO FLEAMARKET17 IDDEEN LD 2

sursa foto: Transilvania Live – http://bit.ly/121IQ3D

One Response to “Oser – un alfel de mall”

  1. electrician autorizat July 2, 2013 at 6:17 pm #

    acum sincer cand te duci la cumparaturi in aer liber te astepti sa dai putin. parca alte pretentii de pret ai cand te duci undeva si e mai aranjat, chiar daca sunt aceleasi produse
    nu crezii??

Leave a comment